"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Specialistii europeni in meteorologie spun ca primele efecte se simt deja in sudul Finlandei, unde zilele acestea nivelul de radiatii a depasit limitele normale ale perioadei.

Condusa de curenti, uriasa masa de aer saraca in ozon a pornit dinspre Polul Nord catre continent. Timp de doua saptamani s-a deplasat cu o viteza mica si a ajuns in Finlanda. In urmatoarele zile, cercetatorii spun ca gaura de ozon va cobori din Scandinavia si se va indrepta spre est. Prognozele arata in continuare ca nu va ocoli Romania

De vina este in primul rand poluarea. Pe de alta parte, iarna aceasta a fost una lunga si geroasa. Meteorologii spun ca temperaturile de -78 de grade Celsius din stratosfera au dat nastere unor nori polari la o inaltime de 20 de km. Acest lucru a sporit rarefierea stratului de ozon. Specialistii de la Institutul European de Cercetari Polare spun ca radiatiile vor fi la fel de puternice ca-n plina vara.

Harta stratului de ozon pe data de 4 aprilie

Harta stratului de ozon pe 4 aprilie

Chiar daca nivelul de radiatii se va incadra in limitele normale ale unei veri, medicii ne recomanda sa folosim ochelari de soare si creme protectoare.

Gaura de ozon ajunge deasupra Romaniei in aprilie

In mod normal stratul de ozon se afla la o distanta intre 10 si 40 de km de Pamant si ar trebui sa protejeze planeta de radiatiile ultraviolete periculoase emise de soare.

Ce este stratul de ozon

Pamantul este inconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtreaza aproximativ doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Daca toate razele acestea ar ajunge pe Pamant, viata de pe planeta ar fi cu totul altfel.

Practic, este vorba de aer ozonat si nu de ozon pur, avand un numar mai mare de molecule de ozon (O3) in compozitie decat aerul obisnuit (care contine mai ales azot si oxigen).

Radiatiile ultraviolete

Specialistii romani de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca fenomentul subtierii stratului de ozon este unul care tine de mai multi factori, dar ca nu este periculos pentru populatie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: