"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Sistemul prin care oamenii sunt avertizati la televizor sau prin SMS ca in curand vor simti un cutremur s-ar putea folosi si la noi. Specialistii Institutului National de Fizica a Pamantului spun ca tehnologia este disponibila deja in Romania si cer ca autoritatile sa o aplice. Daca se intampla asta, vom avea 30 de secunde la dispozitie ca sa ne punem la adapost. Iar aceste 30 de secunde ar echivala cu viata.
 
Un avertisment de cutremur a aparut pe ecrane in timpul unei transmisiuni in direct din Parlamentul Japoniei.
 
Astfel telespectatorii sunt avertizati ca in curand vor simti un cutremur puternic, iar pe harta sunt identificate zonele cele mai expuse. In fundal continua dezbatarea politicienilor. Trec 60 de secunde pana cand sala ii zgaltaie si pe acestia.
 
Si noi avem tehnologia necesara pentru a transmite astfel de alerte. Este folosita la Centrala de la Cernavoda, de furnizorii de gaz, electricitate si apa, dar ar putea fi extinsa si pentru populatie.
 
Practic am primi un avans de 30-40 de secunde, potrivit specialistilor, pana cand unda de soc ar ajunge la noi.
 
In momentul in care realizati ca are loc un cutremur, gasiti un loc cat mai ferit in casa. Departe de vitrine sau de geamuri. Eventual adapostiti-va sub o masa solida de stejar, iar daca nu aveti una, incercati sa va adapostiti sub o grinda, dar numai daca aceasta este amplasata intr-un perete de rezistenta. Specialistii spun ca in niciun caz nu trebuie o luati la fuga pe scari.
 
Daca sunteti in masina, opriti intr-un loc sigur si sa ramaneti calmi in masina, intr-un loc care sa nu blocheze nici circulatia, dar sa nu fie nici in apropierea unor poduri, viaducte, stalpi sau copaci inalti.
 
Specialistii va recomanda sa va stabiliti din vreme locurile cele mai sigure din apartament sau de la locul de munca. Nu ar strica sa aveti o trusa speciala o sticla de apa dar mai ales un fluier care va poate ajuta sa le atrageti atentia salvatorilor in cazul in care sunteti prinsi sub ruine.

Reclame

Comments on: "Vom sti cu 30 de secunde inainte ca va urma un cutremur. Cum iti salvezi viata?" (1)

  1. ce conteaza 30 de secunde, unde ai timp sa te ascunzi sub masa sau eventual sub o grinda solidá si fixa, ce vrea dzeu aia o sa fie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: