"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Harta propagarii tsunami

Tsunami a ajuns si pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii. Alerta de tsunami a fost emisa vineri pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei si Americii de Sud.

Harta propagarii tsunami

23:32 Autoritatile mexicane au anuntat ca zona de nord-vest a tarii a fost lovita de valuri puternice, dar nu au fost inregistrate pagube. Porturile Los Cabos si Salina Cruz au fost inchise.

20:33 Ambarcatiunile din Portul Santa Cruz, California, au fost distruse de valurile generate de tsunami, potrivit ABC News.

17:28 AFP: A fost emisa alerta de tsunami si in Polinezia Franceza. In zona sunt asteptate valuri cuprinse intre 2 si 3 metri.

17:24 Indonezia a ridicat alerta de tsunami dupa ce valuri mici au ajuns pe coasta de est a zonei. Nu au fost inregistrate pagube. Agentia de meteorologie din Indonezia a anuntat ca valurile au atins doar 10 centimetri.

16:46 Valurile de tsunami au ajuns si in Filipine, fara a provoca insa pagube majore.

16:25 Primele valuri de tsunami au lovit Hawaii-ul. Prima insula din arhipelag lovita a fost Kauai. In insula Maui, valurile au atins 2,4 metri.

16:00 Primele valuri au atins doua insule rusesti din Kurile, unde aproximativ 11.000 de persoane au fost evacuate, a anuntat centrul pentru tsunami din Sahalin.

Ora la care sunt asteptate valurile seismince

Un prim val, avand o inaltime de un metru, a atins insula Shikotan, iar un altul, de 95 de centimetri, insula Kunashiri, a declarat un reprezentant al acestui centru.

In Taiwan, valurile provocate de cutremur au atins coastele fara sa provoace pagube, au anuntat autoritatile vineri dupa-amiaza. Mai in larg, in Pacific, zonele de coasta au fost evacuate in insulele Mariane, dar si in Guam si Hawaii.

Nivelul alertei a fost in schimb redus in insulele Marshall.

Centrul american avertizase anterior ca tsunami va atinge insula Hawaii in jurul orei 02.45 (14.45 ora Romaniei), iar coasta Statelor Unite la ora locala 07.45 (17.45 ora Romaniei).

Autoritatile din Filipine, arhipelag situat la cateva mii de kilometri sud-vest de Japonia, le-au cerut locuitorilor lor din zonele de coasta sa fie foarte vigilenti, un prim val seismic fiind asteptat aici intre orele 17.00 si 19.00 (11.00 si 13.00 ora Romaniei).

Acesta ar urma sa aiba o inaltime de un metru. „Aceste valuri ar putea continua sa vina timp de mai multe ore”, potrivit buletinului filipinez. In Indonezia, este posibil ca „valuri provocate (de cutremur) sa ajunga in jurul orei 20.00 (13.00 ora Romaniei)” in provinciile Papua, Moluce si nordul Sulawesi, au anuntat autoritatile de la Jakarta.

Serviciul National de Meteorologie a redactat o lista a tarilor vizate de o avertizare de cutremur, care include

Japonia

Rusia

Filipine

Indonezia

Papua Noua Guinee

Australia

Fiji

Mexic

Noua Zeelanda

Guatemala

El Salvador

Nicaragua

Panama

Honduras

Chile

Ecuador

Columbia

Peru si

Statele Unite.

Harta glob cu epicentru cutremur Japonia

Cutremurul inregistrat vineri in Japonia este cel mai puternic din aceasta tara si al cincilea din istoria lumii.

Valurile seismice se pot deplasa cu viteze de pana la 800 de kilometri pe ora.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: