"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Evolutia a facut ca pe Terra speciile dominante sa fie inlocuite de altele dupa o anumita perioada de timp. Omul – cea mai sofisticata specie care a trait vreodata aici – are zilele numarate, cred specialistii. Cine ii va lua locul, aflati in articol!

Pamantul

Homo sapiens va disparea. Probabil asta se va intampla peste 100 de ani„, credea omul de stiinta Frank Fenner. Un australian care, printre altele, a ajuns cunoscut dupa ce a eradicat variola (pojarul mic) si care cu cateva luni inainte sa moara a explicat ca omenirea nu mai are multe de spus pe aceasta planeta.

delfin

In teoria sa, prezentata de The Australian , Fenner a explicat ca „foarte multe animale vor disparea odata cu noi. Acest lucru este ireversibil si cu cat ne chinuim mai tare sa ne amanam sfarsitu, ca specie, cu atat mai mult punctul terminus se apropie„.

Cand populatia va ajunge la 8 sau 9 miliarde de locuitori, Fenner spunea ca lumea se va bate pe mancare. Pe langa supra-popularea planetei va interveni si distrugerea ecologica determinata de consumul haotic.

Dar oare ce se va petrece dupa extinctia omului? Va mai exista o alta specie inteligenta care va domina Terra? Pentru a gasi un raspuns trebuie sa vedem ce este inteligenta, ce presupune ea si de ce ar vrea o alta specie sa domine lumea pe scara evolutiei, scrie Io9.

Inteligenta nu este o chestiune usor de explicat. O multime de specii de animale au un nivel remarcabil de inteligenta. Numai daca ne gandim la primate, la cetacee sau chiar la elefanti si vedem cum toate aceste animale isi demonstreaza inteligenta prin existenta lor.

Am putea spune ca spre deosebire de animale, inteligenta umana se remarca prin capacitatea noastra de a folosi uneltele si tehnologiile. Dar cu toate acestea oamenii nu detin monopolul in acest domeniu. Pasarile pot folosi instrumente ca sa caute hrana sau sa-I cosntruiasca un cuib. Ba exista ci niste cefalopode capabile de asa ceva – cele care folosesc coaja nucilor de cocos ca adapost sau camuflaj.

cimpanzeu

Si tot asa se poate demonta faptul ca doar omul are constiinta, sau ca doar noi visam in somn, ori ca doar specia noastra are un limbaj atat de complex pe care il foloseste ca sa comunice cu ceilalti. Nu – exista in lume animale care sunt in stare sa faca lucruri mai complicate.

De ce are nevoie o noua specie inteligenta ca sa evolueze?

Mai intai de toate, oamenii trebuie sa dispara – sau, cel putin, sa fi abandonat complet planeta – pentru ca atata timp cat suntem aici orice alta specie inteligenta nu are nicio sansa de evolutie. Desigur, ar fi nevoie de milioane de ani (sau cel putin surte de mii) pentru ca o astfel de specie sa evolueze. Iar daca ar fi sa se petreaca toate acestea, in prezent, cercetatorii spun ca cei mai buni candidati la locul I pe scara evolutiei sunt cimpanzeii si celelalte maimute.

Daca ar fi sa ne luam insa dupa Richard Dawkins, lumea viitorului va fi dominata de rozatoare

In cazul in care un razboi nuclear distruge umanitatea si cea mai mare parte a vietii de pe Terra, pun pariu ca sobolanii vor fi cei care vor supravietui, in primul rand si mai apoi vor evolua in specia suprema.

Sobolani

Am o viziune post-Armageddon potrivit careia atunci cand noi si toate celelalte animale mari vom dispapea, rozatoarele vor prospera, find gunoierii planetei.

Presupunand ca sobolanii ar fi la mare concurenta cu gandacii, ca uni supravietuitori ai unui cataclism, evolutia si radioactivitatea ar determina mutatii genetice remarcabile, astfel incat, in termen de 5 milioane de ani, o serie intreaga de noi specii le va inlocui pe cele care le stim azi,” crede cercetatorul.

In cele din urma, fiecare dintre noi poate doar sa ghiseasca ce specie ne va inlocui, pentru ca oricum nu vom mai fi niciunul aici ca sa constatam schimbarile. Sau?

sursa:protv

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: