"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

8 martie Femeile din peste 50 de tari ale lumii sunt sarbatorite marti, de 8 Martie, ca o recunoastere a contributiei lor la dezvoltarea societatii. Ziua Internationala a Femeii este si prilejul pentru a face un bilant al eforturilor si realizarilor si mai ales pentru a pregati viitorul si oportunitatile care privesc generatiile viitoare de femei.

Pe data de 8 martie, Ziua Femeii este sarbatorita in tari precum Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.

In 1975, cu prilejul Anului International al Femeii, Organizatia Natiunilor Unite a inceput sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii, la data de 8 martie.

Doi ani mai tarziu, in decembrie 1977, Adunarea Generala a ONU a instituit, printr-o rezolutie, Ziua Internationala a Femeii si Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala, ca sarbatoare ce poate fi marcata in orice zi a anului de catre statele membre, conform traditiilor istorice si nationale.

Prin adoptarea acestei rezolutii, Adunarea Generala ONU a recunoscut rolul femeii in eforturile de pace si dezvoltare si a chemat la incetarea discriminarii si la intarirea sprijinului pentru participarea femeilor la viata societatii.

Ziua Internationala a Femeii a aparut in contextul miscarilor sociale din secolul al XX-lea din America de Nord si Europa.

In vestul Europei, Ziua Internationala a Femeii a fost serbata, in perioada 1910-1920, dupa care a iesit din atentia publicului. Abia in anii ’60, ea a fost readusa la viata de puternica expansiune a grupurilor feministe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: