"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Guvernul a aprobat astazi proiectul de modificare a Codului Muncii. Ca sa nu piarda timpul, guvernantii au trimis deja acest document la Parlament, in vederea angajarii raspunderii.

Guvernul Boc

Intreebat de jurnalisti daca nu se teme de opozitie, care a anuntat ca va depune motiune de cenzura daca Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament, premierul Emil Boc s-a aratat foarte linistit.

„Stiri bine ca n-am avut niciodata emotii, nu m-a speriat niciodata o motiune de cenzura. Cu atat mai putin nu ma va speria aceasta motiune de cenzura, daca va fi depusa pe Codul Muncii, intrucat acest Cod al Muncii nou este absolut necesar pentru ca, pe de-o parte, romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca, iar pe de alta parte angajatorii sa poata mai usor angaja pe cei care doresc sa munceasca.” – a declarat Emil Boc.

Proiectul a fost discutat de Executiv in prima lectura, in sedinta de miercuri, iar Guvernul a anuntat ca asteapta avizul Consiliului Economic si Social, inainte de a aproba documentul.

Vineri reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.

Opozitia si-a anunta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.

Guvernul isi va asuma raspunderea pentru noul cod al muncii

Modificarile aduse de noul Cod al Muncii:

Concedierile colective vor fi facute in principal dupa criterii de performanta si dupa indeplinirea obiectivelor. Abia apoi, pentru departajare se vor lua in calcul criteriile de natura sociala.

Angajatorul poate angaja pe altcineva in locul celor concediati colectiv, imediat dupa momentul disponibilizarilor.

Preavizul este cel convenit de parti in contractul individual de munca. Nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariati si de 45 de zile lucratoare pentru sefi.

Perioada de proba va fi de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

• Angajatorul poate angaja succesiv mai mult de trei persoane in perioade de proba pentru acelasi post.

• Angajator are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

Delegarea unui salariat poate fi dispusa pentru cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 3 ani.

• Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana cu tot cu ore suplimentare.

Munca la negru se pedepseste cu inchisoarea

• Angajatorul este amendat cu 10.000 pana la 20.000 lei pentru primirea la munca a pana la 3 persoane fara incheierea unui contract individual de munca. Pentru mai mult de 3 persoane pedeapsa este inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda penala.

• Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda penala fapta persoanei, care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: