"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Primaria Baia Mare (c) eMM.roSituatie incredibila in administratia maramureseana. Primaria Baia Mare plateste, luna de luna, 22 de oameni ca sa deruleze mai putine proiecte pe fonduri europene decat o comuna mica, ce nu are nici birou si nici salariati pe acest segment de activitate! Mai exact, autoritatile baimarene au cheltuit anual circa 250.000 lei doar pentru salarii si au adus municipiul resedinta de judet sub nivelul localitatii Ieud la capitolul proiecte incheiate. 

Seviciul pentru proiecte europene din cadrul Primariei Baia Mare se dovedeste a fi printre cele mai nerentabile din tara, dupa cum recunoaste chiar noul viceprimar al urbei, Dumitru Matei. Acesta se arata dezamagit de problema, dupa ce a facut comparatii cu mai multe municipii din tara, dar si cu comune din judet.

Un serviciu „renegat” chiar de autoritati
Edilul a declarat pentru eMaramures ca situatia este jenanta si, totodata, trista, pentru ca municipalitatea a pierdut sansa de a atrage bani din Occident atata vreme cat sesiunile de depunere a proiectelor pentru contributia de 2% s-au incheiat, iar in prezent se mai deruleaza doar programe de finantare pe partea economica, unde contributiile locale trebuie sa fie de 50 de procente.

“Cred ca Baia Mare e ultimul municipiu resedinta de judet in ceea ce priveste derularea proiectelor pe fonduri europene. Noi am inchis pana in 2010, din 2007, proiecte de 350.000 de euro si avem in lucru in acest moment proiecte de 4 milioane de euro – un pic mai putin decat comuna Ieud. Avem, dupa mine, un deficit de proiecte la care am fi avut dreptul, daca am fi avut idei si daca s-ar fi scris proiecte, de aproximativ 200 de milioane de euro. E mare pacat. Dupa mine este un start ratat in acest proiect de aderare. Aceasta suma de 4 milioane de euro este exact cum ai lua o galeata din Sasar – atat se cunoaste intr-o municipalitate precum Baia Mare”, a declarat Matei pentru eMaramures.

Cum se toaca degeaba banii baimarenilor
Autoritatile din Ieud se mandresc cu proiecte de aproximativ 5 milioane euro incheiate dupa accesarea de fonduri europene. Fondul este mai mare decat cel atras de catre municipiul Baia Mare, chiar daca primaria din micuta comuna nu are un birou specializat pentru proiecte, ci plateste punctual firme de profil pentru a o ajuta sa isi intocmeasca planurile de investitii.

“Avem doua milioane si jumatate de euro pentru reteaua de canalizare, statii de autobuz si doua microbuze. Am modernizat drumul forestier cu un milion de euro, iar canalizarea veche a fost 1,48 de milioane de euro”, a explicat primarul din Ieud, Nicolae Traian David.

In timp ce autoritatile baimarene dau bani lunar pentru functionarea biroului de proiecte, primaria din Ieud a cheltuit doar punctual, pe contractele incheiate cu firmele de profil. David a relatat ca in cazul in care proiectul se dovedeste eligibil, primeste banii cheltuiti inapoi si a calculat ca a scos de la buget, pentru proiectul de 2,5 milioane lei castigat, undeva la 150.000 lei in vederea intocmirii proiectului tehnic si a studiului.

“Nici nu se discuta. E mai rentabil sa lucrezi cu firme decat sa iti angajezi oameni pe proiecte in primarie. Daca socotim ca faci un birou din asta, ca sa platesti cinci oameni, ca sa poti sa ii tii, cheltuiesti intr-un singur an mai mult de atat (n.n. 150.000 lei) si poate nu prinzi niciun proiect”, a declarat primarul.

“Cei 22 de angajati nu au ce sa caute in primarie”
Suma pe care ieudenii au cheltuit-o pentru aduce bani europeni in comunitate este cu mult mai mica decat cea pe care autoritatile baimarene o toaca pentru salariile celor 22 de angajati care se ocupa de proiecte in primarie. Viceprimarul Dumitru Matei recunoaste ca salariatii biroului de proiecte europene taie frunze la caini si se declara dezamagit in conditiile in care, prin comparatie, municipiul Bacau are in lucru proiecte de aproximativ 700 milioane euro si a finalizat pana acum, pe fonduri europene, lucrari de circa 33 milioane.

Intrebat daca isi justifica activitatea biroul din cadrul primariei pe probleme europene in contextul in care 22 de oameni nu au facut cat o firma ieftina cu care a lucrat Primaria Ieud, Matei a declarat ca, la prima vedere, “nu au ce sa caute acolo”.

“Daca o primarie are 4 milioane de euro si a angajat o firma care in doua luni i-a facut toate proiectele, dupa care a castigat mai mult ca primaria Baia Mare… ce sa faca acolo 22 de persoane?! Mai ales ca sunt acolo de vreo sase ani de zile si lucreaza, s-au pregatit, pentru fonduri europene. Cred ca sunt in lipsa de idei, de coordonare. Eu, personal, sunt dezamagit!

In cunostinta de cauza, viceprimarul a precizat pentru eMaramures ca in perioada urmatoare va cere o analiza amanuntita asupra activitatii biroului de proiecte europene, dar si masuri impotriva celor care nu isi fac treaba corespunzator.

 

sursa:emm

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: