"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Aurora Borealis ar putea fi vizibila in urmatoarele nopti pe teritoritoriul Marii Britanii, ca efect al recentei explozii solare. Specialistii spun ca cine rateaza fenomenul acum nu trebuie sa dispere, pentru ca se va repeta.

Aurora boreala, furtuna solara

Expertii de la Institutul de Geologie din Marea Britanie spun ca sunt sanse foarte mari ca Aurora Borealis sa poata fi observata in urmatoarele nopti pe teritoriul Regatului Unit, desi in mod normal acest lucru nu este posibil.

Contextul actual al celei mai puternice explozii solare din ultimii patru ani face insa ca superbele “lumini ale nordului” sa poata fi vazute chiar si in Marea Britanie. In mod normal, ele sunt vizibile in Norvegia si Islanda, tari care au transformat deja fenomenul intr-o atractie turistica.

Iata mai jos, Aurora Borealis surprinsa de un fotograf in Norvegia, la inceputul acestei luni:

Dansul” spectaculos de lumini ar putea fi admirat in mod special de locuitorii din nordul Marii Britanii, respectiv din Scotia. Locuitorii din Irlanda de Nord au avut deja aceasta placere, la inceputul saptamanii.

Luminile nu vor putea fi, insa, vazute decat daca activitatea solara atinge un punct culminat in noaptea de vineri spre sambata si daca cerul nu va fi acoperit de nori.

Oamenii de stiinta cred, insa, ca fenomenul nu va fi atat de spectaculos pe cat se asteapta, Dr. Alan Thomson, directorul Departamentului de Geomagnetica din cadrul Institutului de Geologie al Marii Britanii, a explicat pentru Channel 4 News:
“Cu cat esti mai la nord, cu atat ai sanse mai mari sa vezi Aurora Borealis. In Insulele Shetland, poti vedea luminile nordului o data sau de doua ori pe saptamana, in conditii normale de vizibilitate, cand cerul e curat si nu este prea multa lumina in background. Dar in sudul coastei, asta se intampla o data la 10 ani, si asta doar daca ai noroc”.

Aurora boreala, furtuna solara Aurora Boreala Aurora Boreala aurora boreala aurora

“De data aceasta, furtuna magnetica produsa de furtunile solare nu pare sa aiba prea mare impact, asa ca este posibil ca Aurora Borealis sa nu poata fi vazuta decat in nordul Scotiei”, a mai spus Dr. Alan Thomson.

El a tinut insa sa-i linisteasca pe amatorii fenomenelor spectaculoase. Daca vor rata cumva acum imaginile uimitoare, mai au o sansa in anii urmatori, in conditiile in care activitate solara se va intensifica. “Din fericire, vom putea vedea Aurora Borealis si in Marea Britanie, asa cum nu am mai vazut-o vreodata”, spune Thomson.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: