"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Persoana handicapPersoanele cu handicap din Maramures sunt din nou prejudiciate. Un conflict aparut intre reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala (DGASPC) si transportatorii din judet face ca foarte multe persoane cu handicap sa nu mai poata circula gratuit si sa ramana cu biletele pentru interurban in buzunare. Legea le da dreptul maramuresenilor cu dizabilitati la transport fara plata intre localitati, insa cei care detin mijloace de transport nu mai vor sa intre in aceasta “afacere” cu statul, motivand ca este nerentabila.

In ciuda bolilor grave de care sufera si a veniturilor foarte mici, persoanele cu handicap au fost puse intr-o situatie limita. Dupa ce au pierdut ore si ore in sir la cozi ca sa faca rost de cupoanele de transport gratuit, au constatat ca transportatorii nu mai vor sa ii duca decat contracost. Disperati, oamenii s-au adresat mai intai celor de la DGASPC au inceput sa bata la portile Prefecturii ca sa isi gaseasca dreptatea.

Am fost la autogara si n-o vrut sa imi ieie biletele, pentru ca nu-i semnat ceva contract sau conventie„, a declarat maramureseanul Alexandru Rus. El a relatat ca nu intelege de ce transportatorii au venit cu un refuz atat de categoric anul acesta atata vreme cat in 2010 a putut circula nestingherit cu autobuzele intre localitati pe baza biletelor primite si fara ca vreun transportator sa ii ceara bani.

„Nu stiu in ce masura ne va ajuta, in conditiile in care cineva va mai deconta aceste cupoane, ma refer la operatorii de transport, acolo-i problema”, a marturisit maramureseanca Maria Filip, o alta persoana care s-a lovit de problema biletelor gratuite neacceptate de transportatori.

Subprefectul Gyongyike Bondi, la care au ajuns reclamatiile, a declarat pentru eMaramures.ro ca problema porneste de la faptul ca majoritatea persoanelor cu handicap nu isi completeaza cupoanele in momentul transportului iar soferii si-au facut un obicei sa treaca pe bilete distante mult mai mari pentru a castiga bani in plus la decontari. Aceasta practica e considerata de oficialul Prefecturii un abuz de neconceput.

“Verificand aceste bilete inainte de decontare, cei de la directie si-au dat seama ca nu erau completate corect. S-au trecut distante mai mari si diferite firme au ajuns la venituri in plus. De cand s-a refuzat decontarea anumitor bilete, firmele de transport au spus ‘nu mai transportam aceste persoane’. Este ceva inuman si inadmisibil”, a declarat subprefectul Gynongyike Bondi.

Conducerea DGASPC Maramures recunoaste conflictul aparut si arata ca trebuie sa ia acum transportatorii pe rand pentru a negocia cu ei conventii de colaborare, intrucat niciun operator nu este obligat de lege sa ii transporte gratuit pe cei cu dizabilitati. Semnalele sunt bune, spune directorul Nicolae Boitor, pentru ca zilele a fost facuta o intelegere cu cei de la societatea Azur, una dintre cele cu care directia a avut probleme.

“Sigur ca trebuie sa ne sune, in sensul asta, dar nu mai devreme de luni am discutat cu directorul de la Azur si cred ca problemele s-au rezolvat si am intrat pe un fagas normal”, a dat asigurari Boitor.

Reprezentanti ai societatii Azur confirma ca au avut loc discutii cu cei de la DGASPC Maramures, dar sun ca o conventie anuala nu a fost inca semnata. Ei neaga existenta unor probleme cu accesul in autobuze pentru persoanele cu handicap si au dat totodata asigurari ca pe viitor biletele gratuite vor fi acceptate de catre soferi.

E de asteptat ca acest conflict sa fie unul de durata avand in vedere ca directia incearca sa faca economie la cheltuielile de transport si ii tine din scurt pe patronii care vin cu decontari prea mari. Reprezentantii mai multor firme din Baia Mare au relatat ca oficialii institutiei de protectie a persoanelor cu handicap se agata de ideea “tarifelor umflate” pentru a intarzia si pentru taia din platile pentru serviciile de transport deja efectuate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: