"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Abuz de pozitie dominanta! Aceasta este invinuirea care li se aduce companiilor Orange Romania si Vodafone Romania de catre Consiliul Concurentei, a declarat presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu.

 

Amenzile luate de companiile de telefonie mobila

Orange – peste 34 de milioane de euro

Vodafone – peste 28 de milioane de euro

„Decizia a fost adoptata luni, 14 februarie, intr-o sedinta a Consiliului Concurentei. Orange a fost amendata cu peste 34 milioane de euro, iar Vodafone cu mai mult de 28 milioane de euro, reprezentand putin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor in 2010”, a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa.

Operatorii de telefonie mobila au declarat ca aceasta decizie este neintemeiata. Atat Orange cat si Vodafone anunta ca vor contesta in instanta sanctiunea record. „Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor”, spun reprezentantii Orange Romania. In plus, cei de la Vodafone considera ca nu au impiedicat accesul Netmaster la reteaua lor de telefonie.

Este cea mai mare amenda data de institutie de la infiintare, a precizat directorul Consiliului.

Investigatia CC a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications SRL si are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie, scrie Mediafax.

Compania reclamanta a spus ca o parte dintre apelurile internationale ale clientilor sai fusesera blocate de cei trei operatori de telefonie.

„Practic, Orange si Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, fata de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut”, a spus Bogdan Chiritoiu.

Orange, Vodafone si Romtelecom ar fi blocat apelurile Netmaster pe fondul unor suspiciuni de frauda din partea operatorilor alternativi. Mai exact, operatorii alternativi ar fi fost suspectati ca schimbau identitatea apelurilor terminate in retelele Orange, Vodafone si Romtelecom, astfel incat sa castige mai multi bani.

„In cazul Romtelecom, ancheta este in curs de finalizare, chiar daca cele doua entitati au anuntat, la mijlocul anului 2006, ca s-a ajuns la o intelegere amiabila. Chiar daca s-a ajuns la o intelegere amiabila, o investigatie declansata de Consiliul Concurentei isi continua cursul. In curand, Consiliul Concurentei va anunta decizia luata in cazul Romtelecom”, a explicat Chiritoiu.

In prezent, Netmaster Communications nu mai exista. Firma a fost radiata. Societatea a fost achizitionata de New Com Telecomunicatii, care si-a vandut la randul sau baza de clienti catre RCS&RDS si Romtelecom, pe fondul crizei.

Orange si Vodafone contesta in justitie decizia Consiliului  Concurentei

Orange Romania si Vodafone Romania vor contesta in justitie decizia Consiliului Concurentei prin care cei doi operatori de telefonie au primit amenzi in valoare totala de 63 milioane euro.

„Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sanctiunea aplicata este nejustificata si Orange Romania va contesta aceasta decizie in instanta. Investigatia priveste termenii si conditiile agreate intre operatorii telecom pentru terminarea apelurilor internationale in Romania. Dorim sa subliniem ca obiectul investigatiei nu se refera la relatia dintre Orange Romania si clientii de telefonie mobila din Romania”, se arata intr-un comunicat al Orange Romania remis Mediafax.

Si Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei: „Suntem surprinsi si dezamagiti de decizia anuntata de Consiliul Concurentei in investigatia privind abuzul de pozitie dominanta fata de operatorul Netmaster Communications. Vodafone Romania considera ca nu a intreprins nicio actiune care sa impiedice accesul Netmaster Communications la reteaua sa, in vederea derularii traficului de apeluri internationale, punct de vedere exprimat si pe parcursul investigatiei. Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei in justitie”, se precizeaza intr-un comunicat al Vodafone Romania remis Mediafax.

Potrivit oficialilor operatorului, in perioada supusă investigatiei, Netmaster Communications a derulat trafic international de voce printr-un acord de interconectare incheiat anterior cu Vodafone Romania.

„Absenta unui contract specific pentru traficul international de voce se datoreaza refuzului Netmaster de a accepta aceleasi conditii contractuale oferite si celorlalti operatori, Netmaster solicitand la momentul respectiv un tratament preferential”, au spus oficialii companiei, citati de Mediafax.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: