"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Adolescent stresatVezi VIDEO
Un studiu realizat de catre specialistii Institutului de Sanatate Publica in unitatile de invatamant din Baia Mare arata ca elevii sunt foarte obositi din cauza programei scolare incarcate. Potrivit statisticii, mai bine de 50% dintre scolarii de la gimnaziu si dintre liceeni afirma ca sunt stresati zi de zi atat la orele de curs, cat si acasa, cand au de facut teme. Unii dintre ei au relatat ca sufera pana si de insomnii din cauza scolii.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 90 de elevi de gimnaziu si 94 de liceeni. 52,22% dintre copiii din prima categorie si 53,19% dintre adolescentii de la liceu afirma ca se simt extrem de obositi, diferenta intre ei fiind ca primii se simt stresati dimineata, in timp ce adolescentii de varsta mai mare povestesc ca dupa cursuri sunt  “doborati” si nu mai au chef de nimic.

Principalele cauze ale oboselii ar fi orele prea multe de curs
, temele de casa si odihna insuficienta, potrivit a 41% dintre liceeni. In plus, elevii de gimnaziu se plang ca obiectele studiate la scoala sunt mult prea dificile.

Medicii arata ca stresul la copii se manifesta prin faptul ca acestia adorm cu dificultate sau ca nu se pot concentra la cursuri. “Copiii s-au plans foarte mult de activitatile extrascolare, respectiv de temele care le sunt date acasa, de activitatile suplimentare care le e sunt date acasa, chiar si in timpul vacantelor scolare. De aceea, sindromul de suprasolicitare este relativ evident, copiii din ciclul liceal aratand intr-un procent chiar de peste 50% faptul ca la sfarsitul zilei ei se simt obositi”, a explicat Calin Man, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Maramures.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures recunosc ca unii parinti se plang de programa prea incarcata a copiilor, dar spun ca exista si unii care ar vrea ca odraslele lor sa invete mai mult la scoala. “Chestiunea va fi rezolvata prin aplicarea noii legi a educatiei, care prevede, printre altele, predarea transcurriculara a disciplinelor de invatamant, iar evaluarea sa se faca intr-o alta maniera, o evaluare de tip portofoliu. Scoala nu va mai fi stresanta pentru elevi”, a declarat Pavel Filip, purtator de cuvant al ISJ.

Specialistii sustin si ca pentru a preintampina stresul scolar, parintii ar trebui sa ii implice pe copii in diverse activitati de divertisment. Se recomanda in special practicarea sporturilor, plimbarile in aer liber, odihna si un regim alimentar bogat in vitamine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: