"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Romaniei sa liberalizeze piata gazelor  . Intr-o traducere simpla, sa le creasca pretul.

Unele surse apropiate negocierilor sustin ca pentru noi, cetatenii de rand, asta inseamna facturi la incalzire cu pana la 50% mai mari in urmatorii ani. Ministrul economiei insista insa: doar companiile vor fi afectate de aceste majorari.

Dupa doua ore de discutii cu reprezentantii FMI, ministrul economiei a recunoscut: expertii americani ne cer aceste schimbari.

Ministrul sustine totusi ca gospodariile, spitalele, scolile, gradinitele, institutiile de interes public nu vor fi afectate „in aceasta perioada de iarna”. Companiile vor fi obligate sa plateasca mai mult, ceea ce inseamna ca si produsele lor vor fi mai scumpe.

In Romania, gazele naturale sunt mai ieftine decat in celelalte tari europene pentru ca autoritatile nu permit Romgaz si Petrom, cele doua companii producatoare, sa vanda gazele la un pret mai mare de 155 de dolari pe mia de metri cubi.

Dupa liberalizare, cele doua companii vor putea teoretic sa vanda la un pret de piata care este mult mai mare. Ca sa va faceti o idee, pentru gazele de la rusi romanii platesc 380 de dolari pe mia de metri cubi.

Pretul de productie : 155 dolari/ 1000mc

Pretul de import: 380 dolari/1000mc

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: