"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Astronomii de la Sloan Digital Sky Survey au dat publicitatii SDSS-III, cea mai detaliata poza facuta vreodata universului. Imaginea are mai mult de un trilion de pixeli si este considerata de o inalta precizie.

SDSS

Imaginea reprezinta incununarea unui deceniu de „scanare” in detaliu a cerului pe timp de noapte. Ar fi nevoie de mai bine de 500.000 de televizoare de inalta defintie (HD) pentru a o reda la rezolutie completa, anunta The Guardian .

SDSS

SDSS-III a fost creata cu ajutorul unei camere de 138 de megapixeli, atasata la un telescop de 2,5 metri, la Apache Point Observatory din New Mexico.

Noua imagine o inlocuieste pe cea anterioara, realizata de Palomar Sky Survey in 1958.

Fata de ce a surprins Palomar Sky Survey, in aceasta noua imagine au fost detectate peste o jumatate de miliard de obiecte. De altfel, astronomii spun ca „fiecare pixel contine date in cinci culori diferite”.

 „Fiecare portiune de cer a fost analizata prin cinci filtre si apoi imaginile rezultate au fost suprapuse,” continua acestia.

Oamenii de stiinta vor folosi noua imagine pentru a masura distanta intre galaxiile detectate. In acest fel, se mai face inca un pas care va duce la crearea unei harti 3D a universului, proiect intitulat SDSS-III Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS).

Astronomii spera ca in acest fel se va rezolva misterul „energiei negre”. Aceasta tinde sa creasca rata de expansiune a universului intr-un ritm accelerat.

Energie neagra reprezinta 73% din masa totala de energie a universului.

Imaginea a fost facuta publica in cadrul unei reuniuni a Societatii Americane de Astronomie, in Seattle.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: