"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Calin Bota (c) eMM.roVeziVIDEO
Autoritatile din Baia Mare se bat cu pumnul in piept ca au inceput o lupta crancena impotriva celor care comercializeaza substante etnobotanice in oras. Scriu proiecte de hotarare pentru inchiderea magazinelor, vorbesc cu specialistii si organizeaza dezbateri publice pentru a afla ce zic baimarenii. Ce le-a “scapat”, insa, reprezentantilor administratiei locale este ca discutiile sunt “apa de ploaie” in conditiile in care magazinele de vise din urbe au lacate pe usi de cateva luni iar marfa se vinde pe sub mana, la fel ca drogurile.

Foto etnobotanice

Cel mai mare sustinator al asa-zisei campanii impotriva etnobotanicelor este viceprimarul liberal Calin Bota, care a initiat si organizarea unei dezbateri publice pentru miercuri, 12 ianuarie, la ora 12:00, in vederea stabilirii unor masuri “coercitive” impotriva magazinelor care vand plante cu efecte halucinogene.
Foto magazin de vise - Baia Mare (c) eMaramures.ro 
Autoritatile cred, dar nu cerceteaza
Edilul sustine ca, dupa stiinta lui, trei dintre firmele cu stocuri de etnobotanice mai functioneaza inca in Baia Mare si ca, in aceste conditii, campania va avea efectul scontat.
Produse etnobotanice  
“Eu nu circul prin zona in care sa intru in contact cu consumatori. (…) Aceste magazine de vise, cum li se spune in mod larg, au autorizatii legale, produsele respective nu au fost interzise printr-o lege care sa apara la inceputul anului, insa ceea ce putem noi sa facem e sa le scoatem in afara orasului”, a declarat Bota.

In privinta adevaratei probleme a tinerilor din oras, reprezentata de consumul de droguri interzise de lege, viceprimarul recunoaste ca are informatii “din auzite”, dar pune rezolvarea pe seama discutiilor care vor avea loc maine cu reprezentantii politiei. Aceste dezbateri mai mult ca sigur ca nu vor lua o alta turnura fata de zecile care au avut deja loc intre autoritatile din oras si care s-au soldat cu concluzia ca nu e de speriat si ca in Baia Mare nu se „prea” consuma substante periculoase.

Spiceshop Baia Mare (c) eMM.ro In magazinele de vise bate „oficial” vantul
In teren, realitatea il contrazice pe viceprimar si dovedeste ca toata campania impotriva magazinelor entobotanice e un “bla-bla politic”. Oficial, punctele de vanzare vanate de autoritati sunt inchise, ba chiar unele spatii in care functionau weed-shop-urile si-au schimbat destinatia de activitate.

Unul dintre fostele magazine de vise este cel din apropierea fostului magazin Marinex. La parter, functiona acum anul trecut asa-numitul “Spice Shop”. Acum, in spatele usilor de termopan ferecate stau un brad artificial, semn ca cineva a fost in zona de Craciun, un calculator, un televizor si o stiva de dosare. Vecinii spun ca “magazinul de senzatii tari” nu mai functioneaza de aproape un an si nici doritorii n-au calcat prin zona.

Nu am vazut niciun fel de activitate aici. Cred ca de prin vara e inchis. Dar eu n-am primit aici niciun magazin de etnobotanice. Era intr-o vreme aici magazine second-hand de haine”, explica un barbat care locuieste in vecinatatea fostului spice shop.

Incercam la un al doilea “spice-shop”, aflat in apropierea Tipografiei, pe strada Moldovei. Firma, care pana in 2010, infatisa un happy face intitulat de multa “Verdeata”, a fost inlocuita cu una noua, iar un afis pus la intrare indica, in engleza, ca “recruteaza personal”, fara a se mentiona ca pentru ce activitate sau vreun orar de functionare. Usa e inchisa. La fel ca pe vremea cand spatiul era destinat desfacerii de produse halucinogene, pentru ca atunci etnobotanicele se acizitionau doar… pe comanda.

Magazin etnobotanice“Cam de o luna, o luna si ceva nu mai functioneaza magazinul. Cred ca de dinainte de 1 decembrie. Nu am vazut niciun doritor sa intrebe daca s-o mutat sau ceva… Nimeni”, a spus Mircea Seucan, un baimarean care locuieste langa fostul magazine de vise.

Cautam un alt treilea spatiu in care pana nu de mult se vindeau “vise”. Acesta era amplasat la cateva zeci de metri de Scoala “Nicolae Iorga”. Firma a fost demontata iar in interior functioneaza un atelier de reparatii electronice si electrocasnice. Administratorul sta tot in chirie, ca vechiul client. In interior, pe perete, a mai ramas doar imaginea unui jamaican care fumeaza “iarba”, despre care noul chirias spune ca nu a a apucat sa il “varuiasca”.

Dascalii le dau sfaturi consumatorilor-tinta
Si totusi, sunt tineri in Baia Mare care isi procura inca substantele halucinogene, ca de altfel si droguri. Toata lumea o stie, nimeni nu o recunoaste oficial. Cadrele didactice recunosc pericolul si spun ca incearca sa ii constientizeze pe elevi cat de daunatoare le pot fi etnobotanicele.

“Termenul de control isi are logica lui… Insa noi, in schimb, incercam sa le oferim alternative sanatoase. Elevii sunt constientizati de pericolul consumului de plante etnobotanice. Decizia le apartine, deci ei sunt constienti de pericol. De aceea ar fi bine sa nu riste”, a spus Amelia Baciu, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Antidrog Vaslui, la nivel national, in 2009, s-au inregistrat peste 1.300 cazuri in care o persoana care a consumat etnobotanice a avut nevoie de ingrijiri medicale. Conform cifrelor, numarul cazurilor critice s-a triplat fata de 2008. Cat despre 2010, cifra victimelor a fost in crestere fata de anul precedent, statisticile nefiind inca finalizate.

In Baia Mare, lupta impotriva etnobotanicelor a fost inceputa de Oficiul de Protectie a Consumatorului, in vara anului 2009. Atunci s-a actionat la solicitarea presei, dupa ce mai multe magazine au fost prinse comercializand produse halucinogene fara a respecta normativele in vigoare la acea data.

Reclame

Comments on: "ETNOBOTANICE – POLITIC – Autoritatile baimarene vor sa puna lacat pe „weed-shop”-urile deja inchise (VIDEO)" (1)

  1. Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa. *^*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: