"."REVISTA PRESEI ONLINE ULTIMILE STIRI DE ACTUALITATE","

Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 7,96% in 2010, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie. Astfel, avansul inflatiei a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor.

Conform Institutului National de Statistica, citat de Mediafax, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual.

Rata anuala a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%.

Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), care au ponderi mari in cosul utilizat de INS.

De asemenea, in 2010, in afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, dar care are o pondere redusa in cosul INS.

Scumpiri de peste 10% pe partea marfurilor alimentare au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%).

In categoria marfurilor nealimentare, o scumpire importanta a avut loc la energia termica, unde preturile au urcat cu 12%.

Pe partea serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Mai multe detalii si pe Mediafax.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: